Merita sa ne certam pentru asta?

Motive de cearta intr-un cuplu exista. Nenumarate chiar. Dar oare chiar merita ca pentru un lucru minor sa se ajunga la conflicte grave, eventual divort?

Eu spun ca nu. Uneori uitam sa punem pret pe ceea ce simtim pentru cel de langa noi, dar nu scapam ocazia de a-i reprosa acestuia… tot felul de lucruri marunte. Indiferent ca nu a spalat vasele cum trebuie sau ca nu a adormit copilul la o ora potrivta… motive de discordie se gasesc fara probleme. Totusi, mie imi place sa cred ca dragostea dintre doi oameni nu se rezuma la astfel de lucruri… si nu ar trebui sa se piarda din cauza lor. Am incercat sa identificam 5 dintre cele mai frecvente motive de cearta in cuplu, iar apoi am discutat despre ele impreuna cu psihologul Elisabeta Ilie de la Cabinetul Individual de Psihologie „Elisabeta Ilie” si iata ce am reusit sa aflam.

Impartirea treburilor casnice

„Inainte, treburile casnice apartineau femeii, in conditiile in care ea statea acasa pentru a avea grija de copii si pentru a asigura curatenia, gatitul, iar barbatul mergea sa munceasca pentru a aduce banii in casa. Acum lucrurile s-au schimbat. Atat femeia, cat si barbatul merg la serviciu, doresc sa isi dezvolte o cariera, dar doresc si acasa sa fie totul in ordine. Desi ambii parteneri au cate un job, totusi acasa asteptarile pentru treburile casnice sunt fata de femeie. Suprasolicitarea femeii duce la aparitia unui grad ridicat de stres. Daca femeia vrea sa munceasca, sa contribuie la resursele financiare ale familiei, vrea o cariera, ea nu trebuie pedepsita pentru asta – supraincarcata cu sarcini. Ea trebuie sa fie ajutata. Daca barbatul nu preia din treburile casnice, femeia va fi obosita, nemultumita, frustrata, stresata si automat lucrurile nu pot sta ok la nivelul cuplului. Pot fi si barbati suprasolicitati, nu as vrea sa par ca tin partea femeii. Pentru o buna relationare la nivelul cuplului, treburile casnice ar fi bine sa fie impartite in mod egal intre parteneri.”, spune psihologul

Problema banilor

„Se spune in popor ca totul este frumos pana la bani. Banii devin o problema la nivelul cuplului atunci cand partenerii intampina dificultati in a-i avea si a-i gestiona. Este de dorit ca atunci cand se constata ca banii nu sunt suficienti pentru cheltuielile zilnice, lunare, anuale, sa aiba loc o analiza a situatiei, raspunzand la cateva intrebari: Cine aduce bani in casa? Se poate face ceva pentru a spori veniturile? Care sunt cheltuielile care nu sunt necesare in acest moment? Daca problema neajunsurilor financiare este tratata cu nervi, cu gasirea unui vinovat, problemele la nivelul cuplului se maresc si sunt slabe sanse de a fi gasite solutii. Sunt numeroase cazurile in care‚ problema banilor’ naste alte probleme si pana la urma duce la separare.”

Educatia copilului

„La fel ca si treburile casnice, si educatia copilului era atribuita inainte femeii. Acum educatia copilului ar fi bine sa vina din partea ambilor parinti. Copilul este un mare consumator de timp, de atentie, de energie. Este foarte adevarat ca in momentul in care parintii vin de la serviciu nu prea le arde de copil. Vor liniste, odihna, relaxare. Ar fi bine sa nu uitam ca ceea ce suntem astazi nu ni se datoreaza doar noua. Si noi am beneficiat de atentie, de timp, de sfaturi, de joc, de enerigia altor persoane. Conflictul apare in momentul in care sarcina ‚educatia copilului’ este pasata de la un partener la altul. Fiecare partener pare fi mai obosit decat celalalt, mai stresat. Copilului, cu cat nu i se acorda atentie, cu atat mai putin are un comportament dorit. De multe ori, in loc sa stabileasca un plan de educatie pentru copil, parintii prefera sa se certe, sa il pedepseasca pe copil. Toate aceste lucruri nu duc la nimic bun. Ar fi bine sa stabileasca fiecare ce are de facut pentru educatia copilului: plimbare, mesele, joaca, temele, activitatile recreative, TV, vizitele …etc. Se mai poate face si program alternativ pe zile, in functie de programul fiecarui partener. Pana la urma, educatia unui copil trebuie sa constituie ceva placut, nu ceva care sa ne destrame cuplul.”, spune Elisabeta Ilie.

Felul in care va petreceti timpul liber

Parerea psihologului este ca „timpul foarte mare acordat serviciului ne face sa avem cat mai putin timp liber. In momentul in care il avem, de multe ori nu stim cum sa-l consumam pentru a ne incarca bateriile, ori nu suntem pe aceeasi lungime de unda cu partenerul. Daca avem modalitati diferite de petrecere a timpului liber, ar fi bine sa vedem ce ne face placere. Dupa ce stim ce ii place fiecaruia, putem sa vedem cum combinam dorintele sau cum le alternam. Este foarte important ca dupa timpul liber pe care il avem sa ne simtim odihniti, relaxati, revigorati. Altfel vom fi nemultumiti, frustrati, nervosi; starea noastra nu va fi benefica nici pentru job nici pentru cuplu.”

Prietenii

„Compania persoanelor exterioare este importanta pentru functionarea cuplului. Aici este bine sa fim atenti la persoanele cu influenta asupra cuplului: in luarea deciziilor importante. Daca le permitem altora sa ia decizii pentru noi, daca un partener hotaraste impreuna cu prietenii ce trebuie facut la nivelul cuplului, automat apar conflicte.”

Concluzia este ca ar trebui sa va iubiti mai mult si sa nu mai lasati lucrurile marunte sa intervina intre voi!

Psiholog-psihoterapeut Elisabeta ILIE a contribuit la acest articol.

Sursa online Feminis: Merita sa ne certam pentru asta?