Cooperarea Copiilor – Abordare Sistemica
Copiii coopereaza atunci cand se afla intr-un mediu securizant, in relatii armonioase cu cei din jur si se simt acceptati si iubiti neconditionat.
Un parinte isi iubeste neconditionat copilul
Un parinte isi iubeste neconditionat copilul atunci cand:
- Il poate accepta si iubi pentru tot ceea ce este si pentru tot ceea ce nu este;
- poate iubi toate partile lui, atat cele pe care le considera a fi pozitive cat si pe cele pe care le considera negative.
- piveste copilul cu iubire si incredere ci nu cu frica sau judecata.
Copilul isi iubeste in egala masura ambii parinti
Copilul isi iubeste in egala masura ambii parinti, chiar daca uneori ne este greu sa vedem acest lucru. Parintii se gasesc in egala masura in sufletul copilului dar si in comportamentul sau.
Cooperarea copilului creste atunci cand mama poate iubi toate partile din copil care seamana cu ea dar si toate partile din copil care seamana cu tata si invers.
In acest fel copilul se simte acceptat ca intreg, nu mai simte respingerea din partea parintelui pentru una sau mai multe dintre partile lui.
Simtindu-se acceptat si iubit ca intreg, copilul va coopera si va fi deschis sa invete, sa creasca si sa se dezvolte, sa renunte chiar si la comportamentele problematice. Mai mult decat atat va spori si cooperarea lui in mediu.
Pentru a fi cooperant in mediu, la scoala sau la alte activitati, mai este nevoie de un lucru: adultul sa respecte cu adevarat copilul si parintii acestuia.
Cooperarea copilului vine de la sine atunci cand adultii sunt bine cu ei si intre ei si il privesc pe copil cu iubire, acceptare, respect si renunta la frica, standarde, orgoliu.
Elisabeta Ilie,
psiholog-psihoterapeut