Cum se desfasoara evaluarea psihologica a copilului?

Merita sa cunosti potentialul copilului apeland la un mod profesionist de lucru!

Cum se desfasoara evaluarea psihologica a copilului?

Evaluarea psihologica a copilului se desfasoara, in mod profesionist,  respectand urmatoarele etape:

Prima etapa reprezinta o prima sedinta doar cu parintii

Aici apare frecvent intrebarea “ De ce doar noi parintii? Noi vrem evaluarea copilului, nu a noastra.”  Voi raspunde pe scurt:

O componenta importanta a evaluarii o constituie cunoasterea de catre psiholog a contextului si istoricului de viata a copilului. Pot fi informatii relevante pentru evaluare, prezentate de catre parinti, la care copilul nu este recomandat sa fie prezent (de. exemplu – descrierera conflictelor dintre parinti, discutiile despre comportamentele nedorite ale copilului, evenimente traumatizante …) De asemenea, in cadrul discutiilor adultilor, copiii isi pierd rabdarea si nu pot primi atentia de care au nevoie.

In aceasta etapa se stabilesc cadrul de desfasurare si obiectivele evaluarii. In functie de obiective, se poate stabili cu aproximatie durata evaluarii sau poate deveni o sedinta de sine statoare deoarece se constata ca nu mai este nevoie sa fie vazut si copilul.  Aceasta sedinta poate fi completata de chestionare, fise de observatie pentru parinti si cadre didactice.

A doua etapa reprezinta evaluarea propriu-zisa a copilului care se desfasoara pe parcursul mai multor sedinte, in functie de obiectivele stabilite impreuna cu parintii, instrumentele de evaluare folosite si de ritmul si cooperarea copilului. La aceste sedinte, copilul poate sta singur sau insotit de parinti. Este recomandat, ca in cazul in care copilul poate avea confort fara parinti, sa fie investit cu incredere si  lasat doar cu psihologul.

A treia etapa reprezinta o ultima sedinta in care se prezinta rezultatele evaluarii, concuziile, recomandarile si planul de interventie – cuprinse in raportul de evaluare. De obicei, aceasta sedinta se desfasoara doar cu parintii. Cand situatia permite, se poate desfasura cu parintii si cu copilul. Mai  pot fi si cazuri in care aceasta etapa cuprinde 2 sedinte deoarece copilul solicita o sedinta pentru el inainte de sedinta parintilor.   

 

Merita sa cunosti potentialul copilului apeland la un mod profesionist de lucru!

 

Elisabeta Ilie,

psiholog-psihoterapeut 

 

Pentru mai multe informatii si pentru programari, va rugam sa ne contactati!

cere o programare!