Workshop de constelatii familiale – Mama Primul Meu Rai

Metoda constelatiilor familiale exploreaza dinamicile bazale si, deseori, ascunse in familii si grupuri umane si ofera o noua perspectiva asupra relatiilor din interiorul acestora. In constelatii, perspectiva nu este individuala, cat colectiva deoarece devenim constienti nu doar de noi ca persoana unica, cat si de noi, ca rezultat al unei familii, cu o retea de relatii in sistemul mai larg. 

Workshop de constelatii familiale

 Fiecare succes poarta chipul mamei – Bert Hellinger

 

DESCRIERE METODA

Terapia sistemica a constelatiilor familiale a fost creata de Bert Hellinger (psihoterapeut si fost preot misionar in Africa), considerata a fi o terapie fenomenologica, psihogenealogica, existentiala ce intervine in rezolvarea unor experiente dificile pe care le traim in prezent, dar care au radacini in evenimentele traumatizante din trecutul nostru sau al familiei din care facem parte.

Bert Hellinger, fiind ghidat de dorinta de a ajuta oamenii si nu de a urma ideologii stricte, a lucrat cu persoane apartinand mai multor culturi, descoperind ca exista o baza comuna  intregii omeniri, ce influenteaza destinul fiecarui om in parte, si anume FAMILIA. In urma experientei sale, a concluzionat ca familia, indiferent carei culturi ii apartine, functioneaza dupa aceleasi legi universale, iar nerespectarea acestora duce la dinamici ascunse, sabotive, ce ii perturba intreaga armonie, fiecare membru al ei fiind afectat.

Cum se produce vindecarea?  

Metoda constelatiilor familiale este o metoda sistemica ce abordeaza nu doar un sistem ca intreg, ci relatiile din interiorul sistemului (familie, grup de munca, grup pe o categorie profesionala, etc.), astfel incat orice parte disfunctionala dintr-un sistem produce efecte asupra intregului.

Asta inseamna ca, spre exemplu, intr-o familie, certurile dintre parinti afecteaza atat calitatea relatiei dintre soti, cat si dezvoltarea psihoemotionala a copilului sau un conflict la locul de munca poate genera perturbari in viata de familie si propria raportare la sine.

Metoda constelatiilor familiale exploreaza dinamicile bazale si, deseori, ascunse in familii si grupuri umane si ofera o noua perspectiva asupra relatiilor din interiorul acestora. 

PERSPECTIVA SISTEMICA

In constelatii, perspectiva nu este individuala, cat colectiva deoarece devenim constienti nu doar de noi ca persoana unica, cat si de noi, ca rezultat al unei familii, cu o retea de relatii in sistemul mai larg. Scopul metodei este sa dezvaluie aceste dinamici mai putin constiente si neasteptate din sistem si sa traseze granite sanatoase, bazate pe principiile de baza (apartenenta fara conditii, respect, egalitate de drepturi intre membri).

Metoda constelatiilor devine eficienta cand toate cele trei legi ale iubirii se respecta (numite si “orders of love”) si ea detecteaza dezordinile din sistem, le face cunoscute, precum si consecintele lor si le ordoneaza astfel incat persoana sa isi simta ameliorata intreaga situatie cu care se confrunta. Cele trei legi universal valabile pentru orice familie din intreaga lume (respectiv sistem, comunitate) sunt:

1.Legea apartenentei 

– orice om conceput si nascut intr-o familie are dreptul natural sa-i apartina.

2.Legea ordinii 

 fiecare are dreptul sa detina locul care ii corespunde, in ordinea in care a venit in familie (de ex: bunicii sunt inaintea parintilor si inaintea nepotilor; fratilor li se respecta rangul nasterii – cel mare, cel mijlociu, cel mic).

3.Legea echilibrului dintre a da/a primi

– fiecare membru are dreptul de a primi si de a da in mod egal atentie, iubire, valoare, etc. Intre generatii – parintii daruiesc, iar copiii primesc. La randul lor, copiii daruiesc generatiei urmatoare.

Metoda constelatiei sistemice se lucreaza atat individual cat si in grup:

  • In maniera individuala se pastreaza relatia terapeut-client, iar pentru reprezentari se folosesc obiecte (papusi, statuete, foi de hartie, etc).
  • In lucrul in grup, clientul are relatii cu toti membrii grupului alegandu-si singur reprezentantii pentru problema pe care a ales sa o lucreze. Grupul are rol de sustinere emotionala si energetica si ajuta clientul sa isi integreze mai multe parti conflictuale din el insusi. Constelatia se afla in campul generat de client, insa facilitatorul il indruma in a-si gasi solutia care ii este benefica si serveste tuturor celor implicati in constelatie, nu doar clientului.

 

Cum se lucreaza?  

Clientul isi numeste intentia si, ajutat de facilitator, invita reprezentantul intentiei si ai constelatiei, dandu-le un rol. Reprezentantii, din perspectiva pozitiei pe care o au, sunt invitati sa dea curs miscarilor si sa exprime ceea ce simt. Prin miscarile fiecarui membru al constelatiei, clientul primeste informatiile de care are nevoie pentru solutionarea problemei sale. Miscarile reprezentantilor in constelatia clientului fac parte din campul generat de inconstientul individual si familial al clientului, numit si “camp morfogenetic” (Ruppert Sheldrake).

Camp morfogenetic este denumirea data pentru forma oricarui sistem viu, dat din natura si care tinde sa aiba o structura unica, de sine statatoare si autoreglatoare (exemple – campul plantei, al animalelor, al unui habitat vegetal, al oricarei fiinte vii, inclusiv omul cu propriul sau climat familial). In interiorul oricarui camp morfogenetic, orice lipsa semnalata are tendinta de a se repara reproducandu-se pana la scara mica in mod identic (de exemplu, daca lipseste o parte dintr-un organism, imaginea reala apare cu acea lipsa, insa la nivel energetic apare ca intreg).

Care sunt beneficiile participarii la grup?  

Persoana care isi lucreaza propria dificultate cu aceasta metoda resimte in timp scurt o ameliorare a situatiei sale de viata.

Un workshop de constelatii familiale aduce beneficii nu doar persoanei care isi lucreaza o problema, cat si intregului grup. Empatia si siguranta data de conditiile participarii la grup face ca toate persoanele sa fie solidare si sa beneficieze direct si indirect din munca celorlalti.

Energia creata in grup devine un suport pentru fiecare participant si acest lucru consolideaza increderea si deschiderea catre sine si ceilalti. Metoda constelatiilor face apel totodata la a invata sa ne asumam responsabilitatea propriilor trairi si dificultati date de provocarile vietii si sa le confruntam in mod demn, existand cel putin o solutie pentru fiecare obstacol intalnit si cel putin o lectie frumoasa in spatele fiecarei experiente.

In esenta, a fi realist (a fi deschis la adevar, atat cel din propria familie, cat si la situatiile de viata) si totodata pozitiv (a-ti mentine speranta), desi pare dificil, reprezinta atitudinea cea mai constructiva care ne ajuta sa ne autodepasim si sa evoluam ca fiinte umane.

PUBLIC TINTA  

Persoane care vor sa vada si sa inteleaga cauzele dificultatilor cu care se confrunta in viata personala si profesionala si care doresc sa inceapa procesul de eliberare si vindecare. 

DURATA WORKSHOP

10:00 – 18:00, cu o pauza de pranz 1h-1h si 30 min, stabilita de comun acord si cu pauze mici, dupa fiecare constelatie.

LOC DE DESFASURARE

Elpsi Land; Adresa: Str. Horia, Nr. 49, Oras Buftea, Jud. Ilfov, Cod Postal 070000

VALOARE INVESTITIE

· 420 lei /pers.

· 360 lei/ pers – pentru 2 membri din familie,  clienti Elpsi Land cu abonamente in desfasurare

 INSCRIERE

· Rezervarea locului se face: telefonic la 0790 022 278, prin e- mail: office@elpsiland.ro sau direct la sediu. Calitatea de participant se dobandeste dupa completarea formularului de inscriere si dupa achitarea taxei de participare.
· Workshop-ul la care persoana inscrisa nu se prezinta (din orice cauza), nu se recupereaza, contravaloarea nu se restituie. Daca nu puteti ajunge, puteti face cadou acest workshop altei persoane, cu rugamintea de a ne anunta.
· Inscrierea se face in limita locurilor disponibile – maxim 15 participanti.· Numarul de constelatii lucrate va fi in functie de dinamica de grup, in limita timpului alocat. 

 

DESPRE FACILITATORI

Elisabeta Ilie

* Facilitator de Constelatii Familiale si Organizationale,    (mentori: Ion Bucur si Jutta ten Herkel) 

* Psiholog Principal – Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala,
* Psiholog Principal, Supervizor – Psihologie Educationala, Consiliere Scolara si Vocationala,
* Psiholog Specialist, Supervizor – Psihologie Clinica,

* Formator, Mediator Feuerstein,
* Experienta de specialitate: din 2005 – prezent, in domeniile: Psihologie Clinica si Psihoterapie, Psihologie Scolara, Consilierea Carierei, Psihologie Organizationale, Formare si Dezvoltare Personala (beneficiari: copii, adolescenti, adulti, cupluri, familii, organizatii),
* Competente dobandite de-a lungul experientei si formarii profesionale: Terapie de Cuplu, Familie; Hipnoza si Interventii Terapeutice de Scurta Durata; Evaluare si Expertiza Psihologica Clinica; Imunopsihologie si Psihosomatica; Schema Therapy,  Tehnici de lucru ABA; Management Organizational si Resurse Umane, Coaching   

Formular de Inscriere

Calitatea de participant se dobandeste dupa completarea formularului de inscriere si dupa achitarea taxei de participare.

cere o programare!